Mijn indoor fiets setup

Ik vind buiten fietsen prachtig, de mooie natuur, kleine oude dorpjes, een terrasje onderweg. Maar ik heb een kleine afkeer van kou én ik kan buiten alleen of rustig of hard fietsen. Daarom heb ik een aantal jaar geleden een Tacx Flux S smart aangeschaft.

Een Tacx Flux S smart?

Ik begrijp de vraag. Het zij mij ook niets en ik heb flink moeten zoeken welke fietstrainer ik nu eigenlijk wilde hebben. De Tacx Flux S smart is een fietstrainer voor thuis. Hij is klein en goed hanteerbaar, maar heeft wel voldoende gewicht om stabiel te blijven staan. Met de direct drive technologie (je fietstrainer wordt aangedreven door via je ketting, doordat je de cassette van je achterwiel op de fietstrainer monteert), kun je volledige kracht op je pedalen uitoefenen. Dit in tegenstelling tot de fietstrainers waarbij je achterwiel wordt afgeremd.

Door bluetooth communicatie met je computer, kunnen programma’s, zoals Zwift, instructies geven aan de tacx. Het apparaat stelt hierop de weerstand lichter of zwaarder in. Ook weet je computer door deze communicatie hoeveel RPM’s en welke weerstand je daadwerkelijk trapt.

Het grote voordeel van een tacx is dat je lekker binnen kan fietsen. Zwift maakt mijn indoor fiets setup compleet. Het is een soort van actief computerspel met werelden waarin je routes kunt rijden, maar ook trainingsschema’s volgen of individuele trainingen afwerken. Elke gereden kilometer en elke gefinishte route of training geeft punten. Deze punten zijn in te ruilen tegen virtuele fietsen, wielen, kleding etc. net als in andere spelletjes, maar nu moet je er iets actiefs voor doen.

Zoals eerder ook gezegd, wordt door de tacx automatisch de weerstand ingesteld die je ervaart tijdens het trappen. Bij een gewoon ritje zul je bijvoorbeeld ervaren dat de weerstand groter wordt, wanneer je bergopwaarts fietst. Het grootste voordeel van deze functie wordt behaald bij de voorgeprogrammeerde trainingen. De Tacx regelt dan de weerstand door tijdens elk blokje van de training de weerstand in te stellen op een percentage van je FTP (Functional Threshold Power).

Voorbeeld training in Zwift. Bron: whatsonzwift.com

Zwift kun je gebruiken via je telefoon, tablet, laptop of PC. Voor de Tacx + fiets heb je een klein beetje vrije ruimte nodig in je huis of schuur. Ook heb je een klein beetje gereedschap nodig om de cassette van het achterwiel over te zetten op de Tacx. Verder is een ventilator geen overbodige luxe. Het kan namelijk nogal snel warm aanvoelen, zonder een beetje wind. Zelf zet ik ook graag het dakraam open.

Al met al ziet mijn indoor fiets setup er zo uit:

Mijn indoor fiets setup.
Closeup van mijn indoor fiets setup.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *